Lutkovna predstava Dinozaver Tiko in veliki zob za Osnovno šolo Franja Malgaja

Danes smo učencem Osnovne šole Franja Malgaja Šentjur z velikim veseljem podarili našo lutkovno predstavo Dinozaver Tiko in veliki zob, ki jo je izvedla lutkovna skupina Eksena. Učenci so bili skupaj z ravnateljem in učitelji navdušeni nad predstavo, ki je tako vsebinsko kot oblikovno ganila in očarala vse v nabito polni dvorani ter s tem vsem polepšala in ogrela današnji zaspan zimski dan.

Lutkovno predstavo smo v Izobraževalnem centru Eksena kot naše prijateljsko božično-novoletno darilo nedavno brezplačno ponudili Vrtcu Šentjur in osnovnim šolam v naši domači občini. Veseli smo današnje prekrasne premierne predstave in sodelovanja z Osnovno šolo Franja Malgaja, hkrati pa se zahvaljujemo g. Marjanu Gradišniku, ravnatelju šole za njegovo podporo strpnosti in medsebojnemu spoštovanju.

Predstava je bila v Ipavčevem kulturnem centru Šentjur, ki je bil prijazni prispevek Osnovne šole Franja Malgaja, udeležili pa so se jo učenci od 1. do 5. razreda skupaj z učiteljicami in ravnateljem. Gostje na predstavi so bili tudi generalna direktorica Izobraževalnega centra Eksena, ga. Ksenija Pečnik ter ga. Ajda Bezenšek, strokovna direktorica izobraževalnih programov v Izobraževalnem centru Eksena in dr. Nejc Jelen, vodja projekta Mi smo ZA STRPNOST! in vodja Inštituta Eksena, ki sta ob začetku podala uvodni nagovor.

Lutkovna predstava Dinozaver Tiko in veliki zob je nastala podlagi simpatične literarne predloge, ki jo je kot osemletnik napisal Matjaž Bezenšek, ki sicer je tudi učenec OŠ Franja Malgaja. Zato otrokom na njim razumljiv in lahkoten način predstavi pojem strpnosti. Lutkovna predstava, ki smo jo v Izobraževalnem centru Eksena pripravili na podlagi te literarne predloge, sledi vsebini Deklaracije o načelih strpnosti, Deklaraciji o otrokovih pravicah in Kurikulumu za vrtce, ki so človekoljubni dokumenti, ki jih na Ekseni zelo spoštujemo in upoštevamo pri našem delu z otroki.

V lutkovno predstavo smo vložili veliko lastnega dela in znanja ter jo povsem celostno in podrobno oblikovali, od dialogov, likov, lutk, scene do glasbene podlage in prelepih skladb. Lutkovno predstavo tako poleg poučne vsebine krasijo ljubke, ročno izdelane lutke (ki smo jih sami izdelali v Izobraževalnem centru Eksena), lastna scenografija ter bogata avtorska glasbena spremljava in skladbe, ki jih je posebej samo za to predstavo napisal in aranžiral Šentjurski glasbenik SoulGreg Artist.

Režiser predstave je g. Tomaž Ozimič, profesor razrednega pouka na osnovni šoli in hkrati lutkar, ki se že 24 let kali v lutkovnem gledališču Koruzno zrno. Kot zunanji sodelavec Pedagoške fakultete Koper pa vodi praktični del vaj študentov predšolske vzgoje za področje lutk. Lutkovno skupino pa sestavljajo ga. Katja Kržan, diplomirana profesorica kemije in biologije ter vodja programa Učenje prevzemanja odgovornosti in samostojnosti za učenje in delo za šolo na Ekseni, ga. Nives Oprešnik, diplomirana profesorica razrednega pouka, ga. Nina Bezenšek, diplomirana vzgojiteljica predšolskih otrok in ga. Petra Ozimič, vešča amaterska lutkarica.

To je prav posebna lutkovna predstava, pa ne samo zaradi tega, ker v njej nastopa poseben dinozaver, ampak tudi zato, ker je nastala v okviru našega človekoljubnega projekta promocije strpnosti Mi smo ZA STRPNOST, v okviru katerega smo prevedli Deklaracijo o načelih strpnosti in imamo turnejo strpnosti po celotni Sloveniji. Sama lutkovna predstava pa gostuje po številnih vrtcih in osnovnih šolah širom Slovenije in je bila danes izvedena prvič premierno izvedena za osnovno šolo iz našega domačega Šentjurja.

Lutkovna predstava Dinozaver Tiko in veliki zob ima za vse nas zelo pomembno sporočilo. Sporoča nam, da je potrebno, da imamo sebe in druge radi, tudi če nismo popolni. Da smo prijatelji eden z drugim, tudi če smo različni. In temu pravimo strpnost in to lepo sporočilo o pomenu strpnosti širimo v Izobraževalnem centru Eksena saj si želimo, da bi se ljudje imeli radi in se med sabo razumeli.

 

0